Reakcia ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej k vypovedaniu služieb lekárov v FNsP Prešov

14.11.2013 Prešov

K dnešnému dňu tretina lekárov v prešovskej nemocnici náhle vypovedala služby. Výpovede lekári začali doručovať od včerajšieho dňa. Aktivita LOZ má iba jedinú podmienku a to, aby sa do pracovných zmlúv doslovne skopírovali paragrafy zákona o novom navýšení miezd lekárov k 1. januáru 2014. Ministerka Zuzana Zvolenská pritom po schválení zákona sľúbila zástupcom LOZ, že sa zákon premietne aj do ich pracovných zmlúv. V Prešove riaditeľ lekárom predstavil nové zmluvy, kde je presne napísané, že ... „Výška základnej zložky mzdy zamestnanca sa riadi ustanoveniami príslušných platných právnych predpisov.“
 
Zástupcovia LOZ odmietajú túto formuláciu. V zmluve nechcú odvolávku na platný zákon, chcú presné opísanie zákona.

Pôvodne LOZ zásadne odmietalo individuálne úpravy mzdového ohodnotenia a od začiatku požadovalo výlučne zákonnú úpravu. Ministerka vyrokovala novelu zákona, ktorá bola schválená a platí už niekoľko mesiacov.

Splnenie tejto požiadavky LOZu nestačilo, vzápätí spochybnilo garanciu legislatívy a prišli s ďalšou podmienkou. To bolo premietnutie zákona priamo do zmlúv v štátnych ústavných zariadeniach. Ministerka im garanciu platov v zmluvách prisľúbila. Riaditelia v štátnych nemocniciach začali rokovať o nových dodatkoch k zmluvám.

Zástupcovia LOZ napriek ponúknutým dodatkom, ktoré sa odvolávajú na platnú legislatívu, tento ústretový krok odmietajú a chcú do pracovných zmlúv iba presne vyčíslenú výšky mzdy bez odvolania sa na platný zákon.

Lekári riadení LOZ , pre upevnenie si svojej pozície pri vyjednávaní, začali vypovedať zmluvy. Bezdôvodne a neočakávane si diktujú nové podmienky a opäť rozbiehajú nátlakové akcie.

Ministerka Zuzana Zvolenská je prekvapená, že lekári spochybňujú aj vlastnú legislatívu, ktorej neprijatie podmieňovali ďalšími nátlakovými akciami v nemocniciach. Prichádzajú stále s novými požiadavkami. Zákon majú - legislatíva je platná, dodatky riaditelia uzavrieť chcú. Napriek tomu lekári LOZ stupňujú napätie v štátnych zdravotníckych zariadeniach a opäť robia obštrukcie, čím narúšajú korektné dohovory.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská požiadala zástupcov LOZ o vysvetlenie tejto situácie na pracovnom stretnutí v piatok 15. 11 o 11.00 na MZ SR.

Mgr. Zuzana Čižmáriková
riaditeľka komunikačného odboru MZ SR
 

Vyberte región